16. Verdienmodellen

In de loop der jaren heb ik vaak de vraag gesteld: waarom? We geven jaarlijks miljarden uit aan de werkloosheidindustrie, de schuldenindustrie, cursussen/trainingen, seminars, wetenschappelijk verantwoorde onderzoeksrapporten, subsidies, enzovoort.

Terwijl we weten, al jaren bewezen, het is geld storten is in een bodemloze put. Miljarden. Waarom?

17. Fraudebeschuldiging

Zoals de lezer inmiddels wel door heeft, heb ik een eigen mening. Een mening gevormd door ervaringsdeskundigheid.  De fraudebeschuldiging betrof uiteindelijk (waarschijnlijk) 20.000 gezinnen. Ik wil de gevolgen voor betrokkenen niet kleiner maken. Het is in- en intriest. Maar er zijn ruim 400.000 bestandsgerechtigden die constant onder de loep worden genomen of er geen fraudeurs bij zitten. Die zijn er, maar uit de statistieken blijkt dat bijstandsfraudeurs een hele kleine groep vormen. Die mag je van mij aanpakken als het bewezen is, niet alleen op basis van vermoeden. En dat gebeurt met bijstandsgerechtigden té vaak… het vermoeden van fraude. In een ander verhaal heb ik geschreven: “De grootste crimineel is pas schuldig als door de rechter bewezen wordt dat hij/zij schuldig is.” Een bijstandsgerechtigde moet zélf bewijzen dat hij niet fraudeert. Ook juridisch heb je vaak geen poot om op te staan. De rechter mag alleen nazien of aan de juiste procedures is voldaan (het Bestuursrecht), er mag geen oordeel geveld worden over de inhoud van de zaak. Lees mijn verhaal Naar de rechtbank.  

18. Eindelijk!

Vrouw met bijstand krijgt boodschappen… 7000 euro teruggevorderd

ANP

“Een vrouw met een bijstandsuitkering moet van de gemeente Wijdemeren (ten westen van Hilversum) ruim 7000 euro terugbetalen, omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Dat meldt de website schuldinfo.nl. De gemeente heeft in de zaak gelijk gekregen van de rechtbank in Utrecht. De anonieme vrouw kreeg sinds eind 2015 een bijstandsuitkering, maar had ook te maken met hoge vaste lasten. Om haar te helpen deed haar moeder volgens een verklaring van de vrouw een keer in de week boodschappen voor hen allebei.

19. Verboden woorden voor ambtenaren Sociale Dienst. 

Je gelooft het niet, maar het is écht zo. ‘Wij’, ‘helpen’, ‘samen’ en ‘ik’ zijn woorden die niet meer gebruikt mogen worden in de training Sturen op Zelfsturing. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor ambtenaren van de Sociale Dienst en is in 2014 door velen verplicht gevolgd. Het is de nieuwe manier van denken. Uitgangspunt is: geen mededogen tonen, want de klant is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen situatie. Ontslag, ziekte, scheiding, financiële problemen… de schuldige is de klant zelf… niet jij als medewerker van Sociale Zaken.

20. Wie is er nu gek? ....Hoe verzin je het ambtenaar? 

Iedere bijstandsgerechtigde moet regelmachtig zijn bankafschriften overleggen aan de gemeente. Soms één keer per jaar, maar als er vage vermoedens zijn van fraude kan het vaker. Normaal wordt om de bankafschriften van de laatste drie maanden gevraagd. Als er grondig onderzocht wordt kunnen ze bankafschriften van jaren opvragen. Ik moest dat dus ook. Het lijkt mij logisch dat men controleert of er geen extra inkomsten zijn die gemeld hadden moeten worden. Men verzocht mij te verklaren waarom ik regelmatig een pintransactie deed bij de plaatselijke benzinepomp, terwijl er geen auto op mijn naam stond!. Zou het misschien kunnen zijn dat ik mijn pakkie shag haal bij de benzinepomp?!?!?