26. Er is meer tussen hemel en aarde.

De volgende dag deed ik laat in de middag mijn dagelijkse rondje met de hond. Onderweg kom ik een jongeman tegen, die ik niet kende. Met het voorbij lopen vroeg ik: “Leuke kerstdagen gehad?”
Hij keek verrast dat hij aangesproken werd door een vreemde grijze man met een hondje. “Ja, meneer een heel bijzondere kerst dit jaar.”
“Vertel!”
Hij vertelde dat hij kerst had gevierd bij zijn oude oma in het verzorgingshuis. “Zij is alleen, ik ben alleen, dat was heel mooi.” Hij stak een sigaret op, bood er mij één aan. Roken schept toch een band… Verder vertelde hij dat hij in een depressie was terecht gekomen: relatie verbroken, huis moeten verkopen, baan kwijt. Hij was maatschappelijk werker geweest… “Meneer, ik wil graag mensen helpen, maar werd helemaal gek van beleid, protocollen en regeltjes.”
Ik vertelde over broer Marcel en waarschuwde hem welke dramatische gevolgen een depressie kan hebben.
“Meneer, ik ben gelukkig op tijd gestopt, ik zie zoveel mensen met een burn-out of in een depressie.” Ik heb er vrede mee zoals het nu met me gaat, geen groot huis, geen grote auto, geen geld. De prijs van een bullshitjob is mij te hoog.”
“Verstandig van jou,” zei ik. “Je bent jong, nog een heel leven te gaan, doe iets wat bij je past.” Inmiddels waren mijn voeten bevroren, we namen afscheid. Hij was naar mijn gevoel best blij met het gesprek met een vreemde, ik ook. Deze jongeman ben ik nooit meer tegengekomen.

27. Tips and tricks van een ervaringsdeskundige.

Ik wil niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb. Maar er zit vaak een groot verschil tussen het advies dat een bijstandsgerechtigde krijgt van gemeente en instanties en de realiteit. Alleen al op het gebied van goedbedoelde adviezen over hoe je met geld moet omgaan, budgetbeheer, hoe voorkom je schulden, enzovoort, gaan mijn haren vaak recht overeind staan. Of men weet niet waar men over praat of de overheid/gemeente is zelf de veroorzaker van financiële problemen.

Vanuit mijn ervaringen heb ik 30 tips op een rijtje gezet, misschien zit er een tussen waarvan je denkt: Daar had ik nooit aan gedacht!