Discriminerende, provocerende, haat volle en politieke voorkeur reacties worden niet getolereerd. 

Reactie plaatsen

Reacties

Petra 't Hoen
een maand geleden

Ik ben al 25 jaar actief in de (lokale) politiek en probeer om de ontwikkelingen in het sociaal domein bij te houden. Daarbij dacht ik best aardig op de hoogte te zijn. Meerdere verhalen van Gerard e.a. hebben me geïnspireerd om mezelf de afgelopen jaren hard te maken voor een menselijker beleid gebaseerd op vertrouwen. Ik weet al jaren dat er veel wetgeving is die haaks op elkaar staat en mensen van de regen in de drup helpt.
Toch was ik geschokt na lezing van het boek en was de veelheid van voorbeelden, wantrouwen en stapeling van slecht beleid ook voor mij "te gek voor woorden". Ik ben me gaan realiseren dat de systeemwereld altijd gebruik moet maken van ervaringsdeskundigheid uit de leefwereld als je iets wilt verbeteren. Dank voor dit boek Gerard. Aan iedereen die in deze sector werkt, beleid maakt of politiek bedrijft ,de taak om aan de slag te gaan. Wegkijken is geen optie.

Manja Bomhoff
een maand geleden

Dat dit boek geschreven is vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige met de wens om bij te dragen maakt het van grote waarde.
Door de uitvoerige documentatie wordt goed duidelijk hoe ingewikkeld en schrijnend de praktijk is. Het laat zien hoe belangrijk het is om mensen met dit soort ervaringen te betrekken bij het verbeteren van het systeem.

Johan Horeman
een maand geleden

Beste Gerard,
Chapeau dat je dit gedaan hebt. Nou zorgen dat het niet weer in een lade verdwijnt. We zullen onze eigen kracht moeten ontwikkelen. Anderen doen het niet voor je, die zijn met hun eigen belang bezig.
Dank, ik ga het je verhaal met belangstelling lezen.

Eenennaam
een maand geleden

Nog een gelijkaardig boek is 'Zonder werkboek' van Philippe Blankert, Lex Scholten en Christa van den Berg. Uitgeverij SWP, ISBN 90 6665 645 X. Het is uit 2005 maar de problematiek is fundamenteel hetzelfde gebleven.

Eenennaam
een maand geleden

Ik heb er ook mee te maken gehad, met de harde jongens uit de zachte sector, de reïntegratiemaffia etc. Niet dankzij maar ondanks hen raakte ik uit de bijstand. Ik wens iedereen sterkte die er nog in zit. Mijn advies is iets voor jezelf opzetten, een eenmanszaak of zo (zeker als je al wat ouder bent).

Alexander De Roo
een maand geleden

Dit verhalenboek van Gerard Sangers bevestigt de vele rapporten geschreven door bijv. het Sociaal Cultureel Planbureau, de Nationale Ombudsman, Rekenkamers en vakbonden.
Hoe dat heeft kunnen gebeuren lees je vanuit de leefwereld van een ervaringsdeskundige… te gek voor woorden.
Verplichte kost voor alle wethouders sociale zaken en voor de woordvoerders sociaal in de Tweede Kamer.
Helemaal eens met zijn conclusie wat er wel moet gebeuren: “simpel: afschaffen!
Dit geldt zowel voor de Toeslagenwet als de Participatiewet. De Toeslagenwet bestaat 15 jaar, een puinhoop. De Participatiewet bestaat 5 jaar, een nog grotere puinhoop…afschaffen! Wat dan wel? ‘Gewoon’…het basisinkomen”

Jan Aalbers
een maand geleden

Beste Gerard,
Na het lezen van het artikel in Trouw heb ik je boek aangeschaft. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar ben wel begaan met mensen die in armoede moeten leven, gedupeerd worden door overheidsinstanties, vooral als de gevolgen ook kinderen treffen. Daar zou ik lokaal iets mee/ aan willen doen. Vandaar dat ik je boek wil lezen. Inmiddels ben ik bij pagina 138 waar je schrijft: "Met dit opschrijven weet ik niet eens of anderen dit ooit zullen lezen".
Ik zal het in ieder geval uitlezen. En gezien de reacties op deze site denk ik en wens ik je toe dat het er heel veel zullen zijn. Ook schrijf je op die pagina dat het je ultieme wens is dat al die verhalen niet voor niets zijn geweest. Jou en heel veel anderen wens ik van harte toe dat beleidsmakers en beslissers de schellen van de ogen vallen en dat ze er ook daadwerkelijk wat mee gaan doen. Vanochtend las ik een artikel waarin de bestuurder van het UWV wordt geïnterviewd. Daar was het al hetzelfde laken en pak: het precies opvolgen van regels door ambtenaren was belangrijker dan de menselijke maat. Gerard, je hebt het treffend opgeschreven. Bedankt en ik ga het boek doorgeven als ik het uit heb (eerdere tip op deze site).

Brigitte Flint-Loitiere
een maand geleden

Hi Gerard van de Golff! We lezen de Trouw en zijn verbijsterd naar aanleiding van het artikel Over jou! Wat erg, je boek nu besteld. Sterkte verder, ik zie je wel weer in de wijk met je hondje, ja?

Jakob
een maand geleden

Het is goed dat dit aan de kaak gesteld wordt.
O, mensen zijn de weg zo kwijt! Het is de bedoeling dat mensen met hun hart gaan werken en zich niet verschuilen achter domme regels.
Jezus heeft dit 2000 jaar geleden ook al eens gezegd.
Kortom: Als de regels niet van liefde zijn, dan doen mensen elkaar onnodig pijn!
De menselijke maatstaf is verdwenen!

Wat is er toch met onze maatschappij aan de hand?
Ben je bijvoorbeeld ziek of zit je in de bijstand
Dan zien instanties je vaak bij voorbaat al als fraudeur
Geef iedereen een basisinkomen! Wellicht stopt dan dit gezeur!

Gerard
een maand geleden

bericht via mail
Zeer goed plan. Ik zeg: dit wordt een nieuwe Participatie wet affaire.

Regina Buist
een maand geleden

De participatiewet is ook zo oneerlijk. Ja, het is bedoeld om misbruik tegen te gaan. Echte klaplopers lachen hierom, want die verzinnen hun uitwegen wel. Degenen die er terecht in komen, horen zo gauw mogelijk aan passend werk geholpen/gebracht te worden en streven hier zelf meestal ook naar. Er is ook een groep die helaas blijvend in de bijstand terecht komt en daar zelf niks aan kan veranderen, terwijl die dat wél graag wil. Dat zijn de chronisch zieken die onverhoopt niet in een andere regeling vallen, zoals -te jonge- zzp'ers zonder -vrijwillige en onbetaalbare- verzekering. Mijn man is helaas 1 van die mensen. Ik was al fysiek uitgeschakeld na een auto-ongeluk met een brandweerauto (van achteren op mijn auto geknald) in 2006. Omdat mijn man meer dan fulltime werkte als verhuizer kon ik zonder uitkering thuis blijven. Er zou na bijna 9 jaar tobben eindelijk een kindje komen en zij werd met 24 weken geboren, begin 2007. Superveel zorgen dus. Manlief -2 meter lang en loeisterk- is toen vanwege een compleet versleten rug en andere ernstige klachten een hele poos thuis geweest en op aansporing van zijn baas (waar hij al 20 jaar in trouwe dienst was!!) als zzp'er begonnen. Hij heeft als benodigde diploma's en zijn groot-rijbewijs gehaald in korte tijd eind 2007. Hij zou het fysiek makkelijker krijgen, meer thuis zijn en méér gaan verdienen. Dat viel allemaal zwaar tegen, zeker met de economische crisis toendertijd en de extra kosten die wij thuis, als chronisch ziek gezin, hadden EN de valse beloftes van zijn baas. Eerst ging het financieel best goed, we hadden goede verzekeringen en alle risico's waren gedekt, maar begin 2016 kon manlief de kar niet meer trekken. Ons huis moest verkocht worden, de gezinsauto moest worden ingeruild voor een koekblikje en wij moesten acuut verhuizen naar een sociale huurwoning, met urgentie. We zouden in de bijstand komen en in de schuldhulpverlening. We kwamen daarin ook terecht én in een totaal ongeschikte bovenwoning. Het is, dat wij ons mondje bij ons hebben en voor onze rechten kunnen opkomen, want nu wonen wij sinds een jaar met z'n drieën in een mindervaliden-appartement. Manlief heeft oa beenmerg-kanker en is 's nachts afhankelijk van thuisbeademing en zuurstof. Dochter en ikzelf zijn ook niet gezond. Maar wij zitten dus wél in de Bijstand. Levenslang....

Walter McMahon
een maand geleden

Precies mijn verhaal over hoe de participatiewet mensen kapot maakt. Heel goed dat je hier aandacht aan geeft. Hoop dat gemeentes nu hart krijgen ipv hard beleid voeren.

Nicoline den Dekker
een maand geleden

Kom zomaar op moederdag 9 mei 2021 deze radio uitzending en daarna website tegen. Hartelijk dank! hiervoor. Bijstand, langdurig werkeloos, stress, slapeloze nachten etc. Wat een herkenning, wat ernstig en zeer slecht voor anderen en mezelf. Ik weet tot nu toe ook nog niet hoe ik uit deze zeer slechte omstandigheden kan komen.... Ben wel net 60 geworden is een mooi getal, nu nog mooie levens inhoud geven.

G.Tulp-Thoma
een maand geleden

Misschien een tip, voor zo ver je er een kan gebruiken 😉. Is het misschien een idee om bij elke bestelling van het boek het verzoek te doen om het boek na het gelezen te hebben door te sturen naar iemand van hun keuze in de politiek? Ik hoop nl. heel erg dat ze bedolven worden onder je boeken! Dit gaat nl al jaren, ooit in de jaren 60 zat mijn zus in de bijstand toen was het al een puinhoop. Zijn (een poosje) afhankelijk van de bijstand. Ze boden haar een huis aan (erg duur) maar ze kon maar volgens de abtenaar kon ze huurtoeslag krijgen. Dat wilde mijn zus niet, omdat ze dan nooit bij evt. loonsverhoging nooit iets zou merken van die verhoging. Gelukkig was er toen op dat moment geen woningnood zoals nu. En gelukkig heeft ze er niet lang in hoeven zitten en had ze hulp van fam.
Ik hoop dat heel veel mensen je boek kopen (vooral ook jonge) zodat men goed nadenkt bij toekomstige verkiezingen op wie ze stemmen!


Vr. Groet Giny

Jan Donker
een maand geleden

Hallo gerard
Een ijzersterk radio optreden.
Mij is het ook overkomen en duurde 2 jaar.
Je bent echt je vrijheid kwijt en je staat onder een enorme druk.
En dat uwv is een criminele bende met irritante werk coaches die je zgn helpen.
Dit is echt te vergelijken met de toeslagen affaire. Dit moet echt stoppen. Mensen worden knettergek. Ik ben ook bij een psycholoog terecht gekomen. Ben er gelukkig vanaf, maar het was een zwarte periode in mijn leven.
Heel veel succes met je boek en ga zo door.
Gr. J. Donker

Fons Nijpels
een maand geleden

Geweldig dat deze beerput eindelijk wordt geopend, na de beerput van de toeslagenaffaire. Ik ben me al jaren bewust van deze rottigheid omdat ik to ca. 1995 als bijstandmaatschappelijk werker bij een GSD werkte. Ik werd daar in de jaren '80 binnengehaald als maatschappelijk werker, maar moest meemaken dat ik het werk vanuit dat beroep stapje bij stapje verloor en ik gedwongen werd afscheid te nemen van mijn beroepscode, hetgeen me uiteindelijk een burn out bezorgde. Andere instanties als SVB en UWV zijn even fout bezig.

Astrid S
een maand geleden

Ik zit met open mond naar U te luisteren op NPO5. Respect.

Ben Ruimers
een maand geleden

Mijn advies is het boek te schenken aan Renske Leyten van de Sp en Pieter Omzicht van het CDA. Zijn de enigste leden van onze overheid die dit voor het voetlicht brengen.
Succes met de lange weg

Gerard Sangers
een maand geleden

Ik werd verzocht naar de sociale dienst komen voor een gesprek waar ik bijna 2 uur werd ondervraagd door een vrouw en een man, met allerlei verregaande vragen over hoe vaak ik kookte, douchte, of ik vaak boodschappen deed, of ik een relatie had, ik moest afschriften meenemen die helemaal werden uitgeplozen. Waarom ik had gepind in Alkmaar en Amsterdam. Toen ik zei dat ik elk weekend in Alkmaar ben, zei ze dat ik dus 2 van de 7 dagen niet in Arnhem woonde en dan best ook minder uitkering kon krijgen. Dat is nooit gebeurd natuurlijk maar ze maakte steeds dat soort opmerkingen.

Ik moest bijna elke transactie van 3 maanden tijd uitleggen, waaronder een tientje hier en een tientje daar. Toen ik zei dat ik wat eigen cd's en een t-shirt had verkocht via marktplaats noteerde ze dat dit ingehouden moest worden omdat het extra inkomen was. Een andere transactie vroeg ze naar en toen vertelde ik dat ik de pil, Microgynon 30 had gekocht via marktplaats omdat ik het bij de apotheek niet kon betalen. Ze noteerde dat en maakte de opmerking dat ik geen recht zou hebben op kinderbijslag als ik dat jaar zwanger zou worden.

Ze stelde me nog veel meer vragen die ik heel raar vond maar ik kan me niet meer alles herinneren.

Na het gesprek sommeerde ze me om binnen 30 minuten thuis te zijn voor een huisbezoek. Ik schoot in de stress want mijn huis was een bende en ik had zeker in die tijd grote moeite met mensen in huis hebben, zeker als ik ze niet kende. Ik kon ook niet binnen 30 minuten thuis zijn want ik was met de bus en moest ook nog overstappen. De reis zou zeker 30 minuten duren. Dat maakte allemaal niet uit, ik zorgde maar dat ik er was en zo niet zou ze het noteren als tegenwerking en mijn uitkering blokkeren. Ik mocht niet met hen meerijden terwijl ze zelf met de auto gingen.

Bij het huisbezoek kreeg ik een paniekaanval maar dat werd compleet genegeerd. Er werd in kasten gekeken, in de badkamer, mijn gas- en waterverbruik werd opgenomen, ik moest de schuur openen waar ik nooit in kwam. Alles werd overhoop gehaald en ik móest meewerken. Ik heb niets meer gezegd tijdens dat gesprek en na een minuut of 10 kreeg ik de mededeling dat als ik hun ooit nog zou zien, dat ik een heel groot probleem had. Toen zijn ze weggegaan en heb er nooit meer iets van gehoord.

Ik wilde een klacht hierover indienen maar dat werd ontmoedigd vanuit zowel de gemeente/sociale dienst zelf als mijn wijkcoach toendertijd. Ik heb daarna 3 maanden thuisgezeten met de deuren op slot en de gordijnen dicht omdat ik me niet veilig voelde in/om mijn eigen huis en constant het idee dat had die vrouw achter me aan zat.

Gerard
een maand geleden

Triest verhaal, goed verwoord. Dreigen, bang maken, machtsvertoon. .......vertrouwen gedaald tot het dieptepunt.

marinus van zwam
een maand geleden

De participatie wet een product vanuit het liberale denken ervaar ik als een, " stok achter de deur " doet men iets verkeerd dan wordt er wordt men geconfronteerd met allerlei regels etc. waar de gemiddelde mens geen snars van snappen ! Vaak werkt men zich onbewust verder in de nesten !
Heel Gewoon , voor iedereen een fatsoenlijk Basis Inkomen !! en men is van alle ellende af!!

Bijstandsblues
een maand geleden

Op Bijstandsblues heb ik een artikel gewijd aan je boek. Ik hoop dat jouw boek leidt tot een herziening van de bijstandsstelsel. De Participatiewet zoals die er nu is, werkt gewoon niet! Het systeem is gebaseerd op wantrouwen en algoritmes. Dat moet anders! Het artikel over jouw boek kun je lezen op https://www.bijstandsblues.nl/gerard-sangers-ervaringsdeskundige-in-de-bijstand/

Frank Buisman
2 maanden geleden

Beste Gerard,

hebt u ook in Alkmaar, Pekela, Veendam en Werkendam gekeken hoe het daar toegaat? Dat zijn de vier sociaalste gemeenten van Nld. Komt mijn zoon tijdelijk bij mij wonen (niet helemaal ondenkbaar) dan kan ik gerust naar de Sociale Dienst (jaja, tegenwoordig heet dat anders) om mij uit te laten leggen hoe dat zit met alle regelingen.
Uiteraard ben ik ook genaaid - door de belastingdienst. Ik heb een jaar gewerkt met een ovo-contract (overeenkomst van opdracht, tegen de helft van het minimumuurloon. Mooi dat ik daar een naheffing van ongeveer 1000 Euro voor kreeg, dwz. een maandinkomen. Bedankt iedereen die onlangs op D66 of VVD hebben gestemd - dat was mogelijk door hun flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Evaline
2 maanden geleden

Beste Gerard, Ook ik heb het artikel in Trouw gelezen en je boek besteld. Super waardering dat u de kracht heeft gevonden uw persoonlijke verhaal en ervaringen op papier te zetten en in boekvorm uit te gevev. Goed dat Trouw u een podium biedt en hopelijk draagt het idd bij aan verandering bij de overheid.

Sunny
2 maanden geleden

Beste Gerard,

Na het lezen van het interview op Trouw heb ik besloten uw boek aan te schaffen. Mooi dat u uw persoonlijke verhaal aanbiedt aan lezers als mij. Als boekhouder ken ik de scheefgroei aan regels waarin de goedwillende Nederlanders helaas worden afgestraft maar al te goed. Ik hoop dat uw boek mij nieuwe inzichten geeft, maar vooral de overheid bereikt.

Mijns inziens moeten alle toeslagen worden geschrapt. Maak de basisbehoeften openbaar. Laat de overheid bijspringen bij te hoge huren, de zorgpremie aanvullen enzovoorts. Het geld rondpompen moet stoppen.

Met vriendelijke groet,

Sunny

Floris Frieswijk
2 maanden geleden

Las in de Trouw over je boek en deze site. Fantastisch! Hartelijk bedankt dat jij dit onder de enige hoek die er toe doet op zo'n inzichtelijke en heldere wijze uiteenzet op een leesbare, voor iedereen begrijpelijk en... elke (machineverworden...) mens aan de uitvoerkant die hiermee tot inkeer komt is een potentieel geredde ziel! Laat dit een impuls zijn voor transformatie naar nieuwe menselijkheid: geen mens boven een ander en niets boven de mens!

Arthur Vriens
2 maanden geleden

Geachte heer Sangers,
Ik hoop van harte dat uw boek zal bijdragen aan een hernieuwd uitkeringsstelsel. Ikzelf heb minder problemen ondervonden tijdens mijn traject, dat ik voor het voetlicht bracht tijdens een evaluatie van de commissie werk en inkomen van de gemeente Rotterdam. Niettemin vond ik het zeer noodzakelijk om mijn ervaringen daar nader toe te lichten. Ik herken uw frustraties. Mag ik u veel succes toewensen met daarbij de mogelijkheid om te mogen doen wat bij u past. Een boek uitgeven is een hele klus. Dit gevoelige onderwerp zal het niet gemakkelijker hebben gemaakt. Daarom: Hulde!
Hartelijke groet,
Arthur Vriens

J.G.Postma
2 maanden geleden

Alleen al het krantenartikel en de citaten werken verbijsterend. Helemaal onbekend is de problematiek niet, maar deze geluiden zijn alarmerend. En het houdt maar niet op. Er zou op heel veel kaken heel veel schaamrood behoren te verschijnen. Alleen al uit solidariteit ga ik het boek bestellen!

Marita stomp
2 maanden geleden

Beste Gerard , ik las met het intervieuw in de Trouw. Ik kreeg meteen weer een benauwd gevoel over de tijd dat ik in de bijstand zat en ook dat moeilijke gedoe en wantrouwen en het machteloos voelen. En er geen woorden meer voor hebben . Ik vind het zo knap dat jij er woorden voor hebt weten te vinden ! Omdat het bijna onmogelijk is . Als ik mijn salaris heb dan ga ik je boek kopen ! Dat is ongeveer 10 mei. Weet je dat als ik het erover heb over de tijd in de bijstand , dat mensen zeggen :zit je er nu nog mee? Maar kan je nagaan hoe traumatisch het is . Door omstandigheden zat ik in de bijstand ,gescheiden en drie kliene kinderen en geen vakopleiding of whatsoever. Ook niet terug kunnen vallen op familie. Later tragedies meegemaakt door overlijden van tweelingzus en moeder en vader kort achter elkaar. Etc.etc..maar ik kan geen boek schrijven omdat met het proberen het te verwoorden ook de gevoelens van onmacht terugkomen. Ik ben blij dat jij dat wel hebt gedaan🙏🏻! Omdat het wel degrlijk mensonterend is ! En het heel erg is dat mensen zo behandeld worden! Alsof ze geen mens zijn en geen knip voor de neus waard. Dank je Gerard ! Ik ben benieuwd wat je verder gaat doen ,en of jeveel reacties krijgt hartelijke groet ,Marita Stomp te Almere

Petra 't Hoen
2 maanden geleden

Ha Gerard, uiteraard je boek besteld. Goed dat je al je kennis en ervaringen op papier hebt gezet. Het inspireert mij om aan de slag te blijven voor de goede zaak, ook al word ik er weleens moedeloos van.
hartelijke groet,
Petra 't Hoen

Harmjan Boddeus
2 maanden geleden

Ha Gerard,
Ik heb vandaag je interview in Trouw gelezen. Heftig verhaal, hopelijk draagt het bij aan verandering bij de overheid. Groet Harmjan