21. Theoretische onzin!

Statushouders die terecht komen bij de sociale werkplaats. Ik ken iemand die al twintig jaar van beroep kapper is, iemand die van beroep stukadoor is, iemand die van beroep fysiotherapeut is… en die moeten verplicht in de groenvoorziening of schoonmaak werken. Het moet toch mogelijk zijn om een Syrische kapper, kapper te laten worden in Nederland? Een Syrische stukadoor, stukadoor in Nederland? Een Syrische loodgieter, loodgieter in Nederland? En ga zo maar door. Het zal heus geen gemakkelijke weg zijn, maar gevangen zitten in de bijstand lijkt mij zowel voor de statushouder als maatschappelijk ook niet de oplossing.

22. Wir haben es gewusst. 

Maar zoals onderstaande opsomming laat zien is er veel geschreven over de Participatiewet: vele, vele artikelen en vele, vele dikke rapporten. En ze komen allemaal tot dezelfde conclusie: de Participatiewet is mislukt! De gedachte dat gemeenten dichter bij haar burgers staan blijkt een averechtse werking te hebben. 352 gemeenten, 352 verschillende regeltjes.

 

23. Onderzoeksrapporten, Enquêtes, Klanttevredenheid........schone schijn?

Het resultaat van dit gerenommeerde onderzoek was een zes(je). De wethouder sprak in zijn woorden naar de raad: “Een zes is een voldoende, ons streven is over twee jaar een zeven te halen.”

Maar waar kwam nu die zes vandaan? Wij hadden een vette onvoldoende verwacht. Dat kwam (en dat weet ik wel zeker), omdat dit ‘gerenommeerde’ onderzoeksbureau mensen telefonisch had benaderd, omdat de respons (het aantal retour ontvangen formulieren) te laag was om representatief te zijn! “Dus moesten we gaan nabellen.” Hoe kan je nou mensen gaan bellen als ze anoniem zijn? Daarbij beïnvloedt dit natuurlijk wel de antwoorden. Immers, de angst regeert.

24.Coronacrisis

Mijn mailtje naar de gemeente:

“Het is maar meedenken, hoor. Nu in deze rare omstandigheden graag andere criteria dan de afdeling Participatie gewend is:
- Geen Poortwachter die mensen probeert weg te houden
- Werken op basis van vertrouwen en niet op wantrouwen
- Simpele procedures om mensen in nood bij te staan.
- Controle achteraf, niet vooraf vragen om stapels documenten 
- Snelle afhandeling van eventuele voorschotten 
- Het voorlopig achterwege laten van sancties. Als er iets niet klopt eerst een telefoontje alvorens een ‘dreigbrief’ te sturen
- Eventueel aanvraag Voedselbank ook via de gemeente.
- Bedenk: deze mensen komen in een wereld die ze niet kennen 
- Empathie. Ik, maar ook jullie, hebben zekerheid van inkomsten, dit is voor deze mensen de grootste stressfactor op moment 
- Extra signalen woningbouw bij achterstand huurbetaling 
- ZZP'ers krijgen 3 maanden uitkering om niet. Bijstandsaanvragers ook?

Ik denk dat voor medewerkers Participatie dit alles negentig graden anders denken is. Hoop écht dat dat lukt. 

Zie dit niet als beter weten, maar vanuit ervaringsdeskundigheid.

25. Geld doet geen wonderen, maar zonder is het donderen. 

Als je arm bent denk je constant in euro’s. Dat maakt onzeker en bang. Een onvoorziene uitgave kan wel eens je nachtrust kosten, een kapotte wasmachine een nachtmerrie. Wetenschappelijk is bewezen dat geldproblemen stress veroorzaken en stress leidt tot gezondheidsklachten.

Zoals net gezegd, ik denk in euro’s. Wat ik ’s avonds eet, wordt bepaald door de afprijssticker van min 50% korting op versproducten die tegen de datum lopen. Minimaal drie keer per week brood, met of zonder gebakken eitje.

Je sociale leven gaat bepaald worden door de vraag ‘wat kost het?’ Wat je vooral jezelf moet leren is dat de maatschappij, maar ook je familie, dit niet begrijpt. Je kan ze het ook niet kwalijk nemen. Het is een andere wereld… de ‘ver-van-mijn-bed-show.’